Onlangs is een kort onderzoeksrapport door ICSR verschenen over de verhalen van de achtergebleven families bij uitreis en/of het verlies van kinderen en familieleden door radicalisering.

Sinds 2012 hebben meer dan 30,000 mannen en vrouwen uit meer dan 100 landen zich aangemeld om te vechten in Syrië, waarbij zij hun eigen land verlieten om zich aan te sluiten bij jihadistische organisaties zoals IS. Weer anderen hebben trouw gezworen aan IS of zijn vertrokken naar landen als Libië, waar zij mensen uit de buurlanden ronselen en trainen. Als men naar de nummers kijkt, dan is dit de grootste jihadistische mobilisatie ooit.

Voor elke jihadstrijder die naar Syrië, Libië of andere plekken is vertrokken, blijft een aangedane familie achter die moet leven met de beslissingen van hun zoon of dochter, broer of zus, echtgenoot of echtgenote. Dit onderzoeksrapport gaat over de gevoelens en reacties van de achtergebleven families.

Deze verhalen zijn pijnlijk om te lezen. Zonder uitzondering gaan alle verhalen over lijden, verraad en verlies. Vele beseffen dat zij hun geliefde nooit terug zullen zien.
In dit rapport is gekeken of al deze families dezelfde ervaringen en emoties doorgaan en of er gemeenschappelijke thema’s en verhalen zijn. Gebaseerd op de verhalen van 46 families uit 17 verschillende landen, bleken er 4 centrale thema’s te zijn, zoals de titel van het rapport benoemt.

Lees hier het rapport “Pain, Confusion, Anger and Shame: Stories of Islamic State Families” (engelstalig)

bron: icsr.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked